Dokters van de Wereld start met Medibus in Colfontaine

Een jaar na de lancering van de Medibus in Henegouwen en Charleroi, breidt Dokters van de Wereld haar terrein uit naar de gemeente Colfontaine. Samen met het OCMW en het stadsbestuur biedt de medibus zorg aan bij buurtbewoners die geen toegang hebben tot zorg.

De Medibus werd afgelopen vrijdag ingehuldigd. De bus zal vanaf 20 februari doorheen de straten van Colfontaine rijden en gratis zorg aanbieden.

"Na de succesvolle start van onze Medibus in Henegouwen, klopte colfontaine bij ons aan met de vraag of we een gelijkaardig project konden opstarten in hun gemeente" vertelt Nathalie Annez, Coördinator voor Dokters van de Wereld. "In het hart van ons project: daar gaan waar we nuttig zijn, samen met lokale partners."

De lokale verankering is een sterkte, aangezien elke partner een andere expertise heeft. "Zo kunnen we verder gaan dan het medische," vervolgt Annez "En bieden we ook sociale begeleiding, advies over de mutualiteit, tabakverslaving of bijvoorbeeld psychologische begeleiding en familiale planning aan."

Trekken naar de leefwereld van de patiënten

"Een mobiel kabinet maakt het mogelijk naar de mensen te gaan, in plaats van dat de mensen tot bij ons moeten komen," vertelt Annez. "We willen samen met onze patiënten de zorgobstakels wegwerken en de vertrouwensband herstellen met een publiek dat zelden naar de arts gaat omdat ze er de middelen, kennis of papieren niet voor hebben."

De Medibus wil niet de bestaande zorgstructuren vervangen. "We vormen een brugfunctie. We willen onze bezoeker in de medibus stap voor stap opnieuw begeleiden naar de gewone zorgstructuren. Om dit te doen werken we samen met een hele reeks terreinorganisaties."

De Medisbus zal elke eerste en derde dinsdag van de maand door de gemeente rijden. De mensen kunnen er gratis en zonder afspraak terecht in de bus voor voor medische zorg.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753