U heeft nog...

OM EEN FISCALE KORTING VAN 45% TE ONTVANGEN

 

Oorlogen. Conflict. Groeiende ongelijkheid. Klimaatverandering.

De wereld is ziek

Samen kunnen we haar genezen.

 

IK DOE EEN GIFT

Dokters van de Wereld in Oekraïne: Welke impact maken we op een maand?

Vanaf het begin van het conflict is Dokters van de Wereld actief in Oekraïne. Maar wat doen we gemiddeld op een maand? Een overzicht van onze acties in juli 2023.

MOBIELE TEAMS

Dokters van de Wereld is al sinds het begin van de oorlog actief met medische hulp en mobiele medische units. Deze units trekken naar (voormalig) gebombardeerde steden of shelters. De teams bestaan meestal uit een combinatie van huisartsen, vroedvrouwen, psychologen en soms zelfs apothekers. Samen zorgen zij ervoor dat de achtergebleven burgers toegang krijgen tot primaire medische hulp, gratis medicatie en begeleid worden naar het ziekenhuis als dat nodig blijkt. 

In juli waren de teams van Dokters van de Wereld actief in 8 regio’s1 om met onze mobiele units primaire zorg te verlenen. In totaal verleenden we in juli zo 8.443 consultaties. 

Eén van de plekken waar we systematisch naartoe trekken, is het dorpje Ozera. Het dorp bevindt zich in het zwaar gehavende Bucha en de golven van geweld hebben een zware tol geëist op de gezondheid van de dorpsbewoners. Al een jaar lang trekt ons mobiele team elke dinsdag naar Ozera en verlenen we medische zorg in het cultuurcentrum. Eén van de vaste bezoekers is de 62-jarige Tetiana, die elke week langskomt: "Ik heb diabetes, en op het moment dat de aanvallen begonnen moest ik het dorp verlaten omdat het was afgesneden van de rest van het land en er geen toegang meer was tot medicatie of artsen. Toen ik terugkwam naar huis, had ik geen huis meer. De ramen en deuren waren weg en ook onze lokale medische hulppost lag in puin. De wekelijkse bezoeken van Dokters van de Wereld maken voor mij echt het verschil. Elke week laat ik mijn suikerspiegel meten en kom ik mijn medicatie halen. Die zijn namelijk duur en ik kan ze me niet meer veroorloven door de oorlog. Via Dokters van de Wereld heb ik trouwens recent ook een mammoloog en gynaecoloog kunnen zien. Hun aanwezigheid hier is voor mij een echt lichpuntje te midden van alle vernieling."

 

MEDISCHE KONVOOIEN NAAR RISICOGEBIEDEN

Sinds het conflict trekt Dokters van de Wereld voortdurend met humanitaire medische konvooien naar (opvang)centra of hospitalen over het hele land. Deze basiskonvooien zijn samengesteld volgens internationale normen en kwaliteitsvereisten. Zo voorzien we de ziekenhuizen in Oekraïne met medicatie en medisch materiaal dat ze echt kunnen gebruiken en dat voldoet aan de hoogste kwaliteits- en technische normen.

Elke maand gaat het over vele tonnen materiaal. Deze zomer (juni en juli 2023) bezorgden we bijvoorbeeld watertanks in 6 gebieden, hematologie-apparatuur en assistentiemateriaal voor mensen met een beperking (zoals bv. rolstoelen). Daarnaast blijven we systematisch medische konvooien uitsturen gevuld met tonnen medicatie, ontsmettingsmiddelen en hygiëneproducten. Op deze manier kunnen we elke maand indirect honderdduizenden mensen helpen via de zorgcentra en hospitalen die we steunen.

Belangrijk om weten: dankzij particuliere transportkanalen bereiken de konvooien zelfs de zwaar getroffen regio’s. 

Maksym

 

Portret. Dit is Maksym, die als magazijnassistent werkt voor Dokters van de Wereld. Elke dag ontvangt en verstuurt Maksym tonnen humanitaire hulp en medicatie naar verschillende Oekraïense hospitalen die Dokters van de Wereld steunt over het hele land. Vandaag is Maksym aan de slag met een konvooi voor een opvangcentrum in Dnipro. Daar wonen mensen die door de bombardementen alles zijn verloren en elke vorm van hulp broodnodig hebben.

MENTALE HULPVERLENING AAN GETRAUMATISEERDE BURGERS

Dokters van de Wereld blijft op afstand mentale hulp verlenen aan burgers in de zwaarst getroffen gebieden. 

In 7 regio’s2 zijn (mobiele) psychologen van Dokters van de Wereld actief om mentale hulp en therapie te bieden aan de vaak getraumatiseerde inwoners van het land. We verlenen zowel individuele als groepstherapie. In juli 2023 verleenden onze psychologen 1.408 consultaties.

 

1 Dokters van de Wereld heeft mobiele teams in Kiev, Tsjernihiv, Zaporizjzja, Tsjernivtsi, Dnipro, Vinnytsja, Charkov en Odessa.

2 Chernivtsi, Kyiv, Chernihiv, Dnipro, Kharkiv, Zaporizhzhia en Vinnytsia.

Dokters van de wereld in Oekraïne in juli 2023:

 

21.947 mensen geholpen

8.443 mobiele consultaties verleend

7.904 eerstelijnsconsultaties verleend

2.870 vrouwen geholpen met seksuele en reproductieve zorg

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753