NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

DODELIJKE OVERSTROMINGEN IN ZUID-KIVU: Dokters van de Wereld gaat van start met psychologische hulpverlening

Dokters van de Wereld is actief in het gebied van Kalehe.

De balans: MEER DAN 400 DODEN

Door  zware regens begin mei 2023 in Kalehe (in het oosten van Congo) ontstonden er overstromingen en aardverschuivingen die aan meer dan 400 mensen het leven hebben gekost. De provinciale autoriteiten meldden dat honderden mensen vermist waren gekraakt en dat ongeveer 20.000 mensen door de catastrofe getroffen werden. Er werden ook 3000 huizen beschadigd.

EVALUATIE VAN DE HUMANITAIRE NODEN

Dokters van de Wereld komt sinds 2015 tussen in Zuid-Kivu. Om de slachtoffers van de overstromingen te helpen, nam Dokters van de Wereld vlak na de ramp deel aan een evaluatiemissie.  Dat deden we samen met andere humanitaire organisaties onder leiding van het OCHA (Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden).

" Dokters van de Wereld was één van de ngo’s die meteen na de ramp ter plekke was om de medische en mentale noden van de slachtoffers te identificeren. Cholera bijvoorbeeld is een endemische ziekte in het gebied. Bovendien verhogen de overstromingen het risico op andere ziektes (buikloop, huidinfecties, enz.). We moeten kortom zo snel mogelijk optreden om erger te voorkomen", vertelde David Montano Inturias, gezondheidscoördinator voor Dokter van de Wereld in Congo.

MENTALE HULPVERLENING

Tijdens de evaluatiemissie bleek dat veel van de getroffen mensen getraumatiseerd zijn geraakt: “Onder hen mensen die alles zijn verloren: hun naasten en familie, hun huis, hun dieren. Kinderen zijn ouders verloren.  Deze mensen hebben dringend nood aan therapeutische ondersteuning”, vult David Montano Inturias aan.

Vanuit deze vaststellingen start Dokters van de Wereld vanaf juni daarom met een psychologisch hulpprogramma.

Duizenden intern ontheemden

Naast de overstromingen, was de regio voorheen al een toevluchtsoord voor 107.000 mensen op de vlucht, voornamelijk intern ontheemden uit Noord-Kivu. Door de recente overstromingen lopen zij het risico dat hun al penibele leefomstandigheden nog slechter worden.
  

©Dokters van de Wereld

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753