NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Cholera in Haïti: 'Er is dringend actie nodig!'

Dokters van de Wereld helpt Haïti in de strijd tegen de opstoot van cholera die zes van zijn departementen treft. Een epidemie die opnieuw de kop opsteekt in tijden van onveiligheid, brandstofschaarste en moeilijke toegang tot gezondheidszorg.

Meer dan 11.500 mensen zijn momenteel gehospitaliseerd

Haïti bleef drie jaar lang gespaard van cholera, maar sinds oktober 2022 kent de ziekte een nieuwe opstoot. Meer dan 11.500 mensen zijn momenteel gehospitaliseerd. Daarnaast zijn er 1100 bevestigde gevallen en meer dan 3400 vermoedelijke gevallen (cijfers van het ministerie van Volksgezondheid en Bevolkingen - MSPP). Volgens de WGO heeft twee op de drie Haïtianen onvoldoende toegang tot de sanitaire infrastructuren. Bovendien bemoeilijkt de context waarin deze epidemie het daglicht ziet de humanitaire interventies:

Haïti wordt getroffen door een zware economische en politieke crisis, en door een zeer gespannen klimaat van onveiligheid, vooral in en rond Port-au-Prince”, aldus Dominique St-Cyr, missieverantwoordelijke voor Dokters van de Wereld Canada in Haïti. “Een deel van de bevolking leeft geïsoleerd door het geweld en heeft niet makkelijk toegang tot gezondheidszorg. Vrouwen zijn de eerste slachtoffers van dit geweld. Ze lopen meer risico en verplaatsen zich daarom minder makkelijk naar de cholerabehandelingscentra.”

Bijna de helft van de cholerapatiënten zijn kinderen

In 40 % van de gevallen treft cholera kinderen. Wi door ernstige ondervoeding al een slecht immuunsysteem heeft, loopt nog eens drie keer meer kans om aan de infectie te overlijden:
“De situatie is bijzonder alarmerend. We maken ons vooral zorgen om de kinderen, want zij zijn goed voor bijna 40 % van de bevestigde gevallen van cholera. Ze kunnen sterven aan dehydratatie als ze niet meteen verzorgd worden. We moeten dus dringend iets doen”, besluit Dominique St-Cyr.

Dokters van de Wereld sensibiliseert en begeleidt de zieken

Enerzijds coördineert de organisatie 115 communautaire gezondheidswerkers die de zwaarst getroffen zones in het westen van het land doorkruisen. Ze informeren de mensen over de verspreiding van cholera, de mogelijke beschermingsmiddelen en de opsporing van de ziekte. Ze begeleiden de zieken, verwijzen hen door en verdelen hygiënekits (waterzuiveringstabletten, zakjes met een orale oplossing en rehydratatie enz.) in de gemeenschappen en zorgcentra.

De zorgcentra ondersteunen

Anderzijds ondersteunt Dokters van de Wereld drie ziekenhuizen in Port-au-Prince (Centre Hospitalier de Fontaine, Sainte Catherine de Laboure en Centre Haitiano Arabe Plan International) met de behandeling van (vermoedelijke of bevestigde) gevallen, de opleiding van medisch personeel, de versterking van de teams en de distributie van medisch materiaal.

Dokters van de Wereld in Haïti
Dokters van de Wereld, sinds 1996 aanwezig in Haïti, helpt de bevolking die lijdt onder de epidemie in de departementen Ouest, Nippes en Centre (3 van de 6 getroffen departementen).

 

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753