Abortus is een recht van alle vrouwen

Op dit moment zijn de partijvoorzitters (waaronder slechts één vrouw) aan het onderhandelen over de toekomst van ons land. In de uitwisselingskorf van een eventueel regeerakkoord steekt ook het wetsvoorstel over abortus. 

Op dit moment zijn de partijvoorzitters (waaronder slechts één vrouw) aan het onderhandelen over de toekomst van ons land. In de uitwisselingskorf van een eventueel regeerakkoord steekt ook het wetsvoorstel over abortus. Betekent dit dat de politieke fracties die de voorbije jaren hun parlementsleden ondersteunden terwijl ze debatteerden en in de commissie Justitie stemden over ontegensprekelijke verbeteringen qua recht en toegang van vrouwen tot abortus, bereid zijn om dit alles te laten vallen? Bereid om de vrouwen in ons land te laten vallen? Zijn zij nog niet genoeg getroffen door de coronacrisis en haar gevolgen? Ondanks alle risico’s zijn het toch weer de vrouwen die de mouwen opgestroopt en de eerste noodzakelijke taken uitgevoerd hebben: in de ziekenhuizen, de woon- en zorgcentra en de groothandel, maar ook in het vrijwilligerswerk, de aanpak van het mondmaskerprobleem en het thuisonderwijs van de schoolgaande kinderen. Ondertussen bleven ze zoals vanouds maaltijden klaarmaken en het huishouden beredderen. Zij hebben er dus voor gezorgd dat het land kon blijven functioneren. Maar tegelijkertijd is het geweld op vrouwen toegenomen, zowel tijdens als na de lockdown, zowel binnenshuis als in de openbare ruimte. De situatie was zo geëscaleerd dat er dringende maatregelen vereist waren om hen te helpen. In Vlaanderen stegen de oproepen naar de hulplijn voor geweld met 80 %.

 

En toch wordt het wetsvoorstel over abortus als pasmunt gebruikt om uit de politieke crisis te geraken! Een voorstel zonder budgettaire repercussies. Een voorstel dat enkel de politieke moed vraagt om niet aan chantage toe te geven.

 

Wij roepen de politieke partijen op om tijdens de onderhandelingen niet te buigen voor de onwaardige druk met betrekking tot deze ethische kwestie en om de scheiding der machten te respecteren. De regering moet het parlement laten stemmen zonder tussen te komen in het wetgevend werk. Politieke fracties hebben gestreden om de tekst in de commissie te laten stemmen. Zij moeten hun strijd verder zetten.

 

Overal ter wereld wijzen het recht en de vlotte toegang tot abortus op de democratische ingesteldheid van het land in kwestie. Overal waar extreemrechts overneemt, zien we al gauw een bedreiging van de vrouwenrechten. De Belgische staat en haar parlementsleden moeten een sterk signaal uitzenden naar alle vrouwen en naar de Europese buren: in dit land marchandeert men niet op de rug van vrouwen!

 

 

Co-signataires : ACRF Femmes en milieu rural asbl, Centre d’Action Laïque, Yannick Manigart-CHU Saint-Pierre, Comité belge Ni Putes Ni Soumises, Corps écrits, deMens.nu-UVV, Fédération des Centres de Planning et de Consultations, Fédération des Centres de Planning familial des Femmes Prévoyantes Socialistes, Fédération des Centres Pluralistes de Planning Familial, Fédération Laïque de Centres de Planning Familial, Femmes de droits - Droits des femmes asbl, Femmes et Santé asbl, Fondation Anne-Marie Lizin, FURIA vzw, GACEHPA, Garance asbl, Groupement Belge de la Porte Ouverte, la Caravane Pour la Paix et la Solidarité asbl, Le 26 Foyer Familial de Charleroi, Les Femmes Prévoyantes Socialistes, la Maison Maternelle Fernand Philippe, la Marche Mondiale des Femmes, LEF-Lobby Européen des Femmes, Marianne, Dokters van de Wereld, Observatoire des violences faites aux femmes, Plateforme EVRAS, RainbowHouse Brussels, Synergie Wallonie pour l’Egalité entre les Femmes et les Hommes, Jean-Jacques Amy, Professeur Emérite ULB, Vie Féminine, We Up, Wizo Bruxelles

Neem contact met ons op

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753