Aardbevingen Turkije en Syrië: een maand na de ramp

Een terugblik op de noodinterventies voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije.

Na de aardbevingen  in Turkije en Syrië kwamen bijna 50.000 mensen om het leven en raakten meer dan 100.000 mensen gewond. In een maand tijd bood Dokters van de Wereld  hulp aan meer dan 5.000 slachtoffers.

In Turkije:

Een maand na de ramp hebben heel wat mensen nog steeds nood aan medische hulp en geneesmiddelen. Ze hebben ook nood aan drinkwater, dekens, warme kleding en hygiënekits. Bovenop deze basisbehoeften vertonen veel slachtoffers tekenen van angst en posttraumatische stress. Mensen die in tenten of vluchtelingenkampen wonen, lopen bovendien een hoog risico op gender gerelateerd geweld en dwangarbeid (kinderen). Zij hebben nood aan extra bescherming.

Onze interventie in Turkije:

Onze teams brachten meteen na de feiten een zoek- en reddingsteam (met experten en honden) op de been om de slachtoffers van onder het puin te bevrijden. Bovendien zetten we een veldhospitaal en twee mobiele medische teams in. Deze teams bestaan o.a uit psychologen, psychosociale hulpverleners en artsen. Zij trekken naar de moeilijk bereikbare gebieden.

Door de vernieling van ziekenhuizen en de huidige saturatie in zij die nog overeind staan, hebben duizenden personen behoefte aan zorg. De slachtoffers kampen met verwondingen, hebben last van griep, darmaandoeningen, ademhalingsproblemen (als gevolg van vervuiling en stof) of huidproblemen zoals schurft. Met onze mobiele teams trekken we naar de gebieden waar weinig of geen hulp is. Op korte termijn hebben we meer dan 3.700 mensen verzorgd”, vertelt Asli Göknur Soysal, coördinator Noodinterventies voor Dokters van de Wereld (Hatay).

Onze interventie in een maand tijd:

  • 3.700 mensen kregen medische hulp.
  • Er werden 1.400 geneesmiddelenkits verspreid(voor de opvolging van chronische aandoeningen, hart- en vaatziekten, enz.).
  • 350 mensen kregen psychologische ondersteuning. Er werden workshops kunsttherapie (tekenen) georganiseerd voor de kinderen.
  • 400 hygiënekits en 200 winterkits (dekens, warme kleding) uitgedeeld.
  • 900 mensen ontvingen informatie over hun recht op verschillende vormen van hulpverlening.
  • Heel wat kinderen die in de kampen leven, kregen opleiding over het risico op (seksueel) geweld en over manieren om zich hiertegen te bewapenen.

Psychologische ondersteuning 

Verder bieden onze teams de slachtoffers psychologische ondersteuning. Die mentale steun is essentieel is om te voorkomen dat de overlevers langdurige psychische stoornissen ontwikkelen: “De bevolking zit in een shocktoestand. In staat van ontkenning. Mensen kunnen niet vatten dat ze alles kwijt zijn. Zij hebben nood aan een luisterend oor en aan gesprekstherapie met ervaren therapeuten om hun trauma’s te kunnen verwerken. ”, besluit Asli Göknur Soysal.

© Olivier Papegnies/Dokters van de Wereld 

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753