NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Aardbevingen in Syrië: “Onze teams werken non-stop en slapen in een tent”

Minstens 15 miljoen mensen zijn getroffen door de aardbevingen in Syrië en Turkije op 6 en 20 februari. Dokters van de Wereld is er sinds de eerste dag operationeel en heeft zo al meer dan 5000 slachtoffers geholpen. Een overzicht van onze interventie waarbij ons teams onafgebroken werken, en dit in intense omstandigheden.

 

 

 

 

Miljoenen ontheemden opnieuw slachtoffer

In Syrië zijn 4,1 miljoen mensen al 12 jaar door het conflict afhankelijk van humanitaire hulp. Ze leven in extreme omstandigheden. De recente aardbevingen hebben die situatie nog een extra knauw gegeven. In het noordwesten zijn talrijke gebouwen en woningen met de grond gelijk gemaakt. De – reeds ontoereikende – gezondheidsstructuren zijn niet meer operationeel. De ziekenhuizen zijn beschadigd en overbevraagd. De slachtoffers hebben nood aan gezondheidszorg, psychologische steun, hygiënekits en winterkits. De ontheemden hebben eveneens bescherming nodig om de risico’s op gendergerelateerd geweld (waaronder seksueel geweld) te voorkomen. Tot slot is er ook de verwoesting van de stad Antakya, een van de toegangspoorten voor de humanitaire hulpverlening naar Syrië. Dit bemoeilijkt de toegang voor de humanitaire organisaties, die conform de humanitaire beginselen vrij hulp moeten kunnen bieden.

Dringende medische verzorging

Onze teams zijn onmiddellijk in actie geschoten om de slachtoffers in Afrin, Idlib, Aleppo, Hama en Kobane te helpen. Bijna twee maanden na de natuurramp blijven onze teams de getroffen bevolking verzorgen in acht medische centra in Afrin en Idlib, die ondersteund worden door Dokters van de Wereld. We hebben ook mobiele teams uitgestuurd (Idlib, Aleppo, Hama) en geneesmiddelen en 1000 babykits (luiers, poedermelk enz.) verdeeld. In Idlib hebben onze teams een tiental ziekenhuis ondersteund met 500 chirurgische kits. In Aleppo en Hama hebben ze patiënten op basis van hun specifieke noden naar andere ziekenhuizen doorverwezen.

Psychologische ondersteuning

In de verschillende interventiezones heeft de organisatie ook meer dan 1500 mensen (waaronder kinderen) psychologisch ondersteund. Die ondersteuning is essentieel. Louise Bichet, desk officer Syrië voor Dokters van de Wereld:

De psychologische spanning verlichten is essentieel om psychische problemen te vermijden. Deze sessies zijn ook een beproeving voor onze medewerkers zelf, want zij zijn persoonlijk betrokken en werken in extreme omstandigheden. Overdag non-stop werken en ‘s avonds in een tent of auto slapen. Geen douche of matras. Dat is een hele uitdaging. We moeten een beurtrol invoeren, zodat ze kunnen slapen en even op hun positieven kunnen komen.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753