1 op 150 vrouwen sterft aan de gevolgen van haar bevalling

In de Democratische Republiek Congo sterft ongeveer 1 op de 150 vrouwen aan de gevolgen van haar bevalling (dit is 100 keer meer dan in ons land). Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Vakantie en Memisa bundelen hun krachten en lanceren een bewustmakingscampagne over de toegang tot gezondheidszorg voor Afrikaanse vrouwen.

"Dit is mijn vierde zwangerschap. Ik dacht dat alles goed zou verlopen, maar plotseling voelde ik heel veel pijn in mijn onderbuik. Ik wist dat er een probleem was...". Sanza is een Congolese vrouw van 26 jaar oud. Bij duizenden andere vrouwen in haar land klinkt hetzelfde verhaal. "In het dorp zijn er geen artsen en het gezondheidscentrum is 28 kilometer verder... Gelukkig is mijn zoon hulp gaan zoeken want mijn leven hing aan een zijden draadje. Ik heb veel geluk gehad."

Omdat een veilige bevalling geen kwestie van geluk mag zijn...

Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie tonen aan dat dagelijks 830 vrouwen sterven aan de gevolgen van hun zwangerschap of bevalling. 99% procent van deze vrouwen woont in ontwikkelingslanden. Deze realiteit is het resultaat van verschillende factoren, onder meer het probleem van de kwaliteit van de opleidingen en de slecht uitgeruste gezondheidscentra. Ook de moeilijke bereikbaarheid van gezondheidscentra en de hoge kosten zijn belangrijke oorzaken.

Help Sanza

Door middel van een korte video tonen de drie ngo's een reële situatie. Complicaties tijdens een zwangerschap. Een afgelegen ziekenhuis. Moeilijke wegen. Een levensbedreigende situatie.Aan het einde van de video wordt de kijker uitgenodigd om te reageren: een simpele klik om de auto te laten starten. Een simpele klik die de kijker bewustmaakt van vergelijkbare situaties die zich in DR Congo en in vele andere Afrikaanse landen dagelijks afspelen. De campagnewebsite www.gezondheidszorgvooriedereen.be geeft extra duiding.

Samen starten we de auto

Deze campagne kan alleen werken als ze op grote schaal wordt verspreid. Naast hun uitgebreide netwerken worden de drie ngo's ondersteund door toprallyrijders; Stéphane Henrard, Vanina Ickx en Ari Vatanen mobiliseren zich om de film massaal te verspreiden."Het is eenvoudig, als ik tijdens mijn bevalling geen toegang tot basisgezondheidszorg zou gehad hebben, zou mijn zoon Ado er vandaag misschien niet geweest zijn... Ik ga regelmatig naar Mali waar de meerderheid van de vrouwen op de vloer bevallen. Zonder arts. Zonder proper water. Zonder iets... Daar is een kind op de wereld zetten een klein wonder, meer dan waar dan ook. En "in leven blijven" zou voor geen enkele moeder ter wereld een wonder mogen zijn" Vanina Ickx.

Gezondheidszorg voor iedereen, de 3 organisaties bundelen hun krachten

Memisa, Artsen Zonder Vakantie en Dokters van de Wereld strijden elk op hun manier tegen moedersterfte. Ze werken ter plaatse om de bevolking en de gezondheidsstructuren te ondersteunen, ondanks de momenteel zeer gespannen situatie in DR Congo.

De drie medische organisaties bundelen hun krachten om zich in te zetten voor vijf prioriteiten: geografische en financiële toegang tot gezondheidszorg; goed uitgeruste gezondheidsstructuren; opgeleid gezondheidspersoneel; kwaliteitsvolle medische behandelingen en medicatie; water en elektriciteit in de gezondheidsstructuren.

 

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753