NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

“Op straat slapen, stigmatisering, een gebrek aan een sociaal netwerk: de mentale rugzak van kwetsbare migranten is loodzwaar.”

Op 10 oktober is het Werelddag van de Mentale Gezondheid. Vanop het terrein wijst Dokters van de Wereld op de nood aan mentale zorgverlening voor kwetsbare migranten in ons land. 

 

Medische en psychosociale bijstand

In België vecht Dokters van de Wereld voor een eerlijke toegang tot zorg, ook voor mensen zonder papieren, daklozen en andere mensen aan de rand van onze samenleving.  Elke dag zetten we onze deuren van onze zorgcentra daarom open en kunnen mensen die zijn uitgesloten van zorg bij ons terecht voor medische én psychosociale begeleiding.    

Trauma’s na een migratietraject

Ook in de Humanitaire Hub, een opvangplek voor migranten in Brussel, detecteert Dokters van de Wereld elke dag patiënten met nood aan mentale zorg en begeleiden we hen naar onze collega’s van de mentale zorgdienst van Artsen zonder grenzen“De meeste mensen die bij de Humanitaire Hub aankloppen, kampen met trauma’s die ze tijdens hun migratietraject hebben opgelopen, en kampen met angst door hun precaire levensomstandigheden in België. Op straat slapen, blootgesteld zijn aan onveilige situaties, aan racisme enz: het leven van deze mensen in ons land is zeer heftig en laat sporen na. We vangen trouwens ook veel vrouwen op die slachtoffer waren van seksueel geweld in hun land van herkomst, tijdens hun migratietraject of in België zelf. Erover kunnen praten vraagt tijd, maar dankzij het contact met onze vroedvrouwen durven ze uiteindelijk toch hun verhaal doen”, vertelt Priscilla Fligitter, medisch projectverantwoordelijke bij de Humanitaire Hub.

Daarnaast bieden de psychologen van Dokters van de Wereld in ons zorgcentrum in Brussel ook begeleiding aan de meest kwetsbare mensen. “De patiënten die we opvangen, komen hier aan na een bijzonder moeizaam migratietraject. Sommigen verlieten hun land al zo’n vijftien jaar geleden en voelen zich vaak mislukt. Anderen zijn gevlucht voor oorlog. Dat slaat diepe wonden en veroorzaakt mentale problemen. Sommigen hebben genoeg aan 3 à 4 sessies, maar over het algemeen duurt de begeleiding langer”, vertelt Aurore Pottié, aanspreekpunt geestelijke gezondheid bij Dokters van de Wereld.

Geestelijke gezondheidszorg toegankelijk maken

“Voor ‘gewone’ Belgen is het raadplegen van een psycholoog of psychiater al vaak een moeizame zoektocht.  Voor kwetsbare personen die geen papieren hebben, op straat leven en moeilijk toegang hebben tot gezondheidszorg, is dit nog veel lastiger. Ook de taalbarrière speelt een rol. Hoe kan je over jezelf en je gevoelens praten als je niet weet of men je wel begrijpt? En dan zijn er ook nog de taboes. De mensen die wij zien, beschermen zichzelf. Ze wachten vaak lang eer ze die stap durven zetten. Wanneer ze bij de Hub aankloppen, is de emotionele belasting soms heel zwaar. Velen komen naar de medische raadplegingen met psychosomatische klachten (hoofdpijn, nachtmerries enz.). Ons medisch team stelt dan de urgentie vast en verwijst hen door naar de psychologen en cultureel bemiddelaars van Artsen Zonder Grenzen. Wij luisteren naar mensen en openen deuren”, legt Priscilla Fligitter uit.

 “Ervoor zorgen dat de meest kwetsbare mensen toegang hebben tot de geestelijke gezondheidszorg is een van onze prioriteiten”, besluit Aurore Pottié.


 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753