NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

114/12 om 19.30 uur Wetstraat: 13 humanitaire en mensenrechtenorganisaties roepen Europese presidenten en eerste ministers in Brussel tot een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren

Persbijeenkomst: donderdag 14/12 om 19.30 uur, Wetstraat 232/234, 1040 Brussel, voor interviews ter plaatse met vertegenwoordigers van de organisaties.

Dertien in Gaza opererende humanitaire en mensenrechtenorganisaties roepen de Europese presidenten en ministers op om tijdens de Europese Top actiever aan te sturen tot een staakt-het vuren. Het ten volle aanwenden van diplomatieke invloed is nodig om te pleiten voor een onmiddellijk en duurzaam staakt-het vuren, de vlottere levering van humanitaire hulp  en Israël op te roepen een eind aan de bezetting te maken.

De humanitaire catastrofe in de Gazastrook neemt ongekende proporties aan. Al meer dan 18.000 mensen hebben het leven verloren. 2,3 miljoen burgers worden bedreigd door militaire operaties, een totale ineenstorting van het gezondheidssysteem, besmet water en de verspreiding van besmettelijke ziekten.

De tijdelijke wapenstilstanden, humanitaire pauzes en de toegestane hulp zijn schokkend ontoereikend. Een duurzaam staakt-het-vuren is de enige manier om een nieuw bloedbad  van nog eens duizenden burgers in Gaza te stoppen en de levering van broodnodige humanitaire hulp mogelijk te maken.

Sinds enkele weken waarschuwt de humanitaire gemeenschap dat het respect voor het internationaal humanitair recht (IHR) niet verenigbaar is met de voortzetting van de vijandelijkheden in Gaza. Respect voor het menselijk leven en het IHR moeten voorrang krijgen op elk ander politiek belang.

Gezien de omvang van het aantal gedocumenteerde aanvallen op medische voorzieningen en medisch personeel, dringen de aanwezige organisaties er bij de Europese Raad en zijn leden op aan om Resolutie 2286 (2016) van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te steunen.  Deze resolutie waarborgt het  respect  en bescherming voor alle hulpverleners die werk verrichten van medische aard,  hun vervoermiddelen en uitrusting, evenals ziekenhuizen en andere medische voorzieningen tijdens gewapende conflicten.

Aanstaande donderdag 14 december, ter gelegenheid van de Europese Top in Brussel, komen 13 humanitaire en mensenrechtenorganisaties om 19.30 uur samen in de Wetstraat om de Europese raad en de lidstaten op te roepen alles in  het werk te stellen om tot een onmiddellijk staakt-het-vuren  te komen.

❌De willekeurige en voortdurende aanvallen moeten nu stoppen
❌De gedwongen verplaatsingen moeten nu stoppen
❌De aanvallen op ziekenhuizen en personeel moeten nu stoppen
❌De beperkingen op humanitaire hulp en het beleg van Gaza moeten nu ophouden
 

Afspraak: Donderdag 14/12 om 19u30 Wetstraat 232/234, 1040 Brussel
(via de kant van het Jubelpark/cinquantenaire) 

De 13 aanwezige organisaties:

Dokters van de Wereld
Artsen Zonder Grenzen
Caritas
Oxfam
Norwegian Refugee Counsel
Handicap International /Humanité & Inclusion
Plan International
Save the Children
Internationale Federatie voor de Mensenrechten
CNCD
11.11.11 
Amnesty International
Action Aid International

Contact Pers: MICHEL GENET
Algemeen Directeur Dokters van de Wereld
Tel: +32 478 39 39 66

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753