Vrouwen & Empowerment

Strijden tegen seksueel geweld in Bukavu

Democratische Republiek Congo

50.000
Slachtoffers van seksueel geweld verzorgd sinds het Panzi ziekenhuis haar deuren opende
1414
slachtoffers van seksueel geweld medisch en chirurgisch verzorgd in 2018

Context

Waarom dit projecT

In Oost-Congo wordt seksueel geweld al decennialang aangewend als politiek oorlogswapen. De afgelopen jaren wordt deze terreur steeds vaker toegepast door gewone burgers. De leeftijd van de slachtoffers is soms gruwelijk laag: soms liggen kinderen jonger dan 5 op de operatietafel. Het intussen wereldbefaamde Panzihospitaal in Bukavu van Nobelprijswinnaar en gynaecoloog Mukwege behandelt al decennialang deze overlevers van seksueel geweld.

 

Niet alleen gewapende groepen maken zich schuldig aan seksueel misbruik, ook burgers. Dit is het gevolg van een jarenlang aanslepend conflict, een gefaalde herintegratie van ex-kindsoldaten en een gefragmenteerde samenleving waar straffeloosheid heerst.

59,1
levensverwachting
81 jaar in België
0,435
menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
176e
plaats op de wereldranglijst
van de 188 landen

Onze acties

wat doen we

 

Elke maand kloppen honderden meisjes en vrouwen aan in het ziekenhuis. Het Panzi Ziekenhuis zet in op een holistisch genezingsproces. Slachtoffers van seksueel geweld kunnen er niet enkel terecht voor lichamelijke verzorging maar krijgen ook psychologische begeleiding en hulp bij sociale herintegratie in de samenleving.

Dokters van de Wereld coördineert in Mukweges’  Panzihospitaal  het medisch en chirurgisch project rond seksueel geweld.  Door de coördinatie, de financiering van medicijnen, medisch materiaal en de lonen van de artsen en chirurgen maakten we in 2018 het medische en operatieve herstel mogelijk van 1414 kinderen, meisjes en vrouwen, allemaal overlevers van seksueel geweld.

verzorging...

 

Slachtoffers van seksueel geweld kunnen in de eerste plaats terecht voor medische hulp bij het professionele Panzi team van chirurgen en verplegers, vaak operatief.  De psychologen en sociaal assistenten begeleiden de patiënten voor, tijdens en na de hersteloperaties. Elk meisje dat in het hospitaal aankomt, wordt dagelijks opgevolgd door een sociaal assistent, een 'Mama Chérie' of vertrouwenspersoon die hen helpt om hun eigenwaarde en zelfvertrouwen te herstellen.

 

...en begeleiding

 

Tijdens het herstel wonen de meisjes in en rond het Panzi Ziekenhuis en kunnen ze deelnemen aan een waaier aan helende activiteiten, zoals muzieklessen, groepstherapie, het aanleren van een beroep en cursussen lezen en schrijven.

Wie wil, kan ook juridische begeleiding krijgen om daders op te sporen en voor de rechtbank te dagen, geen evidentie in de huidige Democratische Republiek Congo waar misbruik en misdaad ongestraft blijft.

Help mee

Geef mee

Doe een gift om dokter Mukwege te helpen in zijn strijd tegen seksueel geweld in Bukavu

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753