Context


Wat we doen

In België leven naar schatting 50.000 mensen op straat of in erbarmelijke levensomstandigheden. In Brussel alleen al liep dit aantal in 2017 op tot 4.094 daklozen. Daar komt nog een groot aantal mensen bij die wel nog een dak boven het hoofd hebben maar die ook tussen de mazen van de bestaande zorgstructuur glippen om verschillende redenen: door een gebrek aan vertrouwen in het systeem, isolement, geldproblemen of gewoon omdat er in hun omgeving geen huisdokters of zorgstructuren beschikbaar zijn.

Door mobiele teams in te zetten, kunnen we mensen in nood bereiken die zich zelf moeilijk of niet kunnen verplaatsen.

Brussel

7.500
contacten per jaar
38
vrijwilligers zetten mee hun schouders onder dit project
4.094
daklozen in Brussel (telling Strada 2017)

wat doen we

 

de Medibus in brussel

Met de Medibus, een kabinet op wielen, trekken we sinds 2013 naar mensen in nood die uit de boot van het zorgsysteem vallen of niet in staat zijn zelf in onze zorgcentra te raken.

Onze mobilhome, omgebouwd tot consultatie- en gespreksruimte, doet drie avonden per week met een team vrijwilligers een toer in Brussel, langs metro- en treinstations en kraakpanden. De vrijwilligers verwelkomen iedereen die komt aankloppen bij de bus: dat zijn vooral daklozenmensen zonder papierendruggebruikers en sekswerkers. Vaak gaat het om mensen bij wie de band met het zorgsysteem volledig is doorgeknipt.

Iedereen krijgt van de onthaalmedewerker een warm drankje en een hygiënekit en kan er terecht voor een luisterend oor. In de bus zelf ontvangt een verpleegster patiënten die basiszorg nodig hebben. Andere leden van het team doen intussen de ronde in de buurt om contact te maken met de meest kwetsbare en geïsoleerde mensen en na te gaan of zij hulp nodig hebben. Naargelang hun noden, begeleiden we mensen naar onze zorgcentra of verwijzen hen door naar andere diensten voor sociale, medische of andere opvolging.

De Medibus is ten slotte ook een ontmoetingsplek waar druggebruikers welkom zijn, zonder vooroordelen. Ze kunnen er hun gebruikte spuiten inleveren, steriel injectiemateriaal verkrijgen en informatie bekomen over hoe ze gezondheidsrisico’s verbonden aan intraveneus druggebruik zoveel mogelijk kunnen inperken.  

Henegouwen

Medibus Henegouwen - Dokters van de Wereld
610
ontmoetingen per jaar
85,9
dokters voor 100.000 patiënten in Henegouwen
DE Medibus IN HENEGOUWEN

In 2017 lanceerde Dokters van de Wereld de eerste Medibus in Henegouwen. Net als zijn grote broertje in Brussel gaat ook dit mobiele team op zoek naar geïsoleerde mensen bij wie de band met het zorgsysteem is doorgeknipt en voor wie het niet evident is om zich te verplaatsen.

De Medibus was in het begin vooral actief in de omgeving van Charleroi (regio Heppignies, Gilly en Marchienne-au-Pont) in samenwerking met lokale partners als Entre 2 Wallonie, Le Comptoir, het Asbl Sida-IST Charleroi Mons, Relais Santé de Charleroi en het OCMW van Charleroi.

In 2018 werden de activiteiten uitgebreid naar de gemeente Colfontaine, waar onze teams samenwerken met lokale diensten en de Waalse tegenhanger van het OCMW.

In de Medibus kan iedereen terecht voor paramedische zorg. Elke partner brengt zijn eigen expertise aan: dat gaat van verpleegkundige zorg tot sneltesten voor HIV, hepatis C en syfilis. Wie wil kan er ook steriele injectienaalden verkrijgen. Indien nodig kunnen we onze patiënten doorverwijzen naar medische, sociale of juridische centra.

Steun ons

Steun ons

Ik doe een gift om kwetsbare mensen in België te steunen

Participatie

Ik zet me actief in voor Dokters van de Wereld

Informatie

Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

TVA: BE 0460.162.753