1.000
patiënten jaarlijks verzorgd in onze centra
150
vrijwilligers die 6 maanden lang ingezet worden voor het Winterplan
4.094
daklozen in Brussel (telling Strada 2017)

Context


Waarom dit project

 

Het aantal daklozen of slecht gehuisveste mensen in Brussel blijft jaar na jaar toenemen. Elk jaar staat Dokters van de Wereld in voor het medische luik van het Winterplan. Dat plan organiseert noodopvang voor daklozen tijdens de koudste maanden van het jaar, van november tot eind april verspreid over de stad Brussel.

regionaal mandaat...

 

Elk jaar reikt de regionale regering aan één organisatie het mandaat uit om het Winterplan in goede banen te leiden. De voorbije winter (2017-2018) verzorgde Samusocial de algemene organisatie terwijl Dokters van de Wereld instond voor het medische luik in de noodcentra langs de Koningsstraat en de Poincarélaan.

...met federale steun

 

Dankzij een financiële injectie van de federale regering komen er jaarlijks één of meerdere noodopvangcentra bij, waarvan het beheer op zijn beurt wordt overgeheveld naar sociale en humanitaire organisaties. De voorbije winter (2017 – 2018) kregen het Rode Kruis (organisatorische luik), het CAW (sociale luik) en Dokters van de Wereld (medische luik) de gedeelde verantwoordelijkheid over de dagelijkse werking van een gloednieuw noodcentrum in Haren.

Acties

wat doen we

 

Dokters van de Wereld is al meer dan tien jaar dé medische partner van het winterplan. Een team van artsen, verpleegkundigen en vrijwilligers staat elke winter klaar om zo’n 1000 daklozen gratis van medische zorg te voorzien. Wie het nodig heeft, krijgt van onze medewerkers een doorverwijzing en begeleiding naar andere gespecialiseerde diensten, zoals het Centrum voor Onthaal, Zorg en Oriëntatie (CASO Brussel).

Medische consultaties

 

Op onze consultatieavonden kunnen onze patiënten zich aanmelden bij twee onthaalmedewerkers, bij wie ze ook een luisterend oor vinden tot ze aan de beurt zijn. Eens op consultatie, krijgen ze eerste zorg van twee verpleegkundigen die meteen nagaan of de patiënt verdere hulp van een arts nodig heeft. Indien nodig kan onze dokter hen medicatie voorschrijven en verder onderzoeken. Daarnaast kunnen onze patiënten ook terecht bij een Podoloog die hun voeten – verweerd door een leven op straat – verzorgt.

herintegratie

 

Medische zorg is slechts de eerste stap, reïntegratie van de thuisloze personen in het reguliere zorgsysteem zien onze teams als hun belangrijkste taak. Zo staan onze vrijwilligers klaar om naar hun verhaal te luisteren en met de patiënt te achterhalen wat de leefsituatie en obstakels zijn. Op basis van deze info worden ze doorverwezen naar sociaal assistenten van het Brusselse zorgcentrum of onze partners die de administratieve hindernissen wegwerken zodat de dakloze patiënt op het eind van de rit opnieuw deel uitmaakt van ons Belgisch zorgsysteem.

PLEITBEZORGING

 

Dokters van de Wereld gelooft in duurzame oplossingen. Die gaan verder dan een kortetermijnplan van noodhulp om de zes maanden, zoals het Winterplan. Het Winterplan brengt ons in contact met mensen die helemaal uit de zorgboot zijn gevallen. Hen opvolgen en herintegreren lukt niet als ze elke lente opnieuw op straat belanden omdat de opvangcentra sluiten. De volgende winter moeten wij en onze patiënten dan telkens weer opnieuw van nul beginnen.   

Daarom pleit Dokters van de wereld voor een structureel antwoord, voor meer duurzame initiatieven zoals Housing First die hun effect al hebben bewezen en dakloosheid aan de wortel en op lange termijn aanpakken. Ook vragen we al jaren een administratieve vereenvoudiging en medische noodhulp die niet afhangt van een residentieadres (zoals AMU, waardoor mensen zonder verblijfsvergunning dringende medische hulp kunnen ontvangen).

Help mee

Help mee

Doe een gift om daklozen in Brussel te helpen

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753