Waarom dit project
Migratie is al enkele jaren een heet hangijzer in België, net zoals in de rest van Europa. De grootste dupe zijn de mensen achter de cijfers, mannen, vrouwen en kinderen (soms zonder ouders of familie) die aan hun lot worden overgelaten terwijl hun geestelijke en fysieke gezondheid er samen met onze gastvrijheid steeds meer op achteruit gaat. Deze mensen raken helemaal verstrikt in de wirwar aan regels in ons zorgsysteem. Vaak hebben ze geen toegang tot zorg in ons land, omdat ze niet genoeg geld hebben, niemand hen vertelt waar ze terecht kunnen, op taalbarrières stoten of zelfs omdat ze vrezen gearresteerd te worden in een ziekenhuis of bij de dokter.
Mensen op de vlucht in ons land zijn kwetsbaar, aangeslagen en gedesoriënteerd. Net daarom hebben ze een grote behoefte aan medische opvolging. Spier- en ademhalingsproblemen, huidaandoeningen of chronische ziekten, blessures en verwondingen zijn dagelijkse kost. Om nog maar te zwijgen over het intense psychische lijden als gevolg van eerder opgelopen trauma’s en de gevaarlijke reis naar Europa. Vaak gaat het immers om mensen die een land ontvlucht hebben waar hun leven of dat van hun familie op het spel stond.
Wat doen we?
humanitaire hub
In 2017 richtten een reeks organisaties waaronder Dokters van de Wereld de humanitaire hub op. De hub is sindsdien een plek waar migranten in Brussel terecht kunnen voor hulp.
De hub was eerst gevestigd in een gebouw aan de Frontispicestraat en daarna in het Noordstation. Vandaag is ze te vinden in de Havenlaan langs het kanaal. Vrouwen, mannen en kinderen onderweg in ons land kunnen er terecht voor medische zorg en psychologische begeleiding maar ook voor administratieve hulp, sociaal en juridisch advies. Verder wordt er ook voedsel en kleding uitgedeeld en staan er Wi-fi hotspots en telefoons ter beschikking om kosteloos contact te houden met familieleden en vrienden elders.
Omdat de vaak jonge meisjes en vrouwen die langskomen in de humanitaire hub extra kwetsbaar zijn, organiseert Dokters van de Wereld speciale spreekuren samen met een team vroedvrouwen.
In 2019 kwamen in totaal 4063 mensen langs op het medisch kabinet in de humanitaire hub.
Een grote waaier aan diensten onder één dak betekent minder rondreizen en meer gemoedsrust, met andere woorden: een antwoord op fundamentele behoeften. Iedereen heeft het recht als mens behandeld te worden, ook mensen onderweg of op de vlucht.

De humanitaire hub is een samenwerking van 5 organisaties die elk hun specifieke bijdrage en diensten leveren:
- Dokters van de Wereld
- Artsen zonder Grenzen
- Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen
- Rode Kruis België (Franstalige Gemeenschap)
- SOS Jeunes
Zorgcentrum Zeebrugge
Het medisch centrum van Dokters van de Wereld in Zeebrugge richt zich op migranten die vanuit onze kust de gevaarlijke oversteek naar het Verenigd Koninkrijk wagen. Elke maandagmiddag bieden vrijwillige artsen uit de regio gratis medische zorg aan mensen die er vaak slecht aan toe zijn en zich geen arts, tandarts of psycholoog kunnen veroorloven.
Wekelijks worden er gemiddeld 5 tot 10 patiënten behandeld voor huid- en luchtwegenaandoeningen, gebitsproblemen en psychologisch lijden als gevolg van trauma. Juridische bijstand en voedselhulp wordt georganiseerd door het lokale parochiecentrum, waar onze consultaties ook plaatsvinden.
Refugee Aid App
De ‘Refugee Aid App’ werd ontwikkeld door de Britse organisatie Trellyz en is gratis te downloaden voor iOS en Android. Het idee achter de applicatie is heel eenvoudig: een centraal informatiepunt voor vluchtelingen met praktische tips en adressen waar vluchtelingen en migranten terecht kunnen voor zorg, bijstand, eten en informatie. De applicatie is beschikbaar in veel Europese landen, vooral landen die een groot aantal vluchtelingen opvangen zoals Griekenland, Italië, België en het Verenigd Koninkrijk.
De applicatie werkt met geolokalisatie: afhankelijk van waar men zich bevindt, heeft de gebruiker toegang tot informatie over de locatie en diensten van de dichtstbijzijnde ngo’s binnen een straal van 70 kilometer. De betrokken organisaties houden zelf de informatie op de app up-to-date.
Dokters van de Wereld is ambassadeur van de Refugee Aid App in België. Vluchtelingen vinden er informatie over onze diensten in alle Europese landen waar we actief zijn. Bovendien proberen we ook voortdurend andere organisaties warm te maken om zich bij het initiatief aan te sluiten zodat vluchtelingen beter de weg vinden naar hun diensten.
Refugee Skills Matter
Het project Refugee Skills Matter is een solidariteitsproject dat erkende vluchtelingen in België met een buitenlands diploma in de medische sector in contact brengt met Belgische professionals die in hetzelfde vakgebied actief zijn.
Doel van het project? Vluchtelingen in afwachting van de erkenning van hun diploma wegwijs maken binnen hun beroepsgroep in ons land via een collega met dezelfde expertise in België. Dit geeft hen een voorsprong als ze straks de arbeidsmarkt verkennen. Door hun buddy aan het werk te zien, krijgen vluchtelingen zo de kans om Nederlands en Frans in een professionele omgeving aan te leren en maken ze zich de manier van werken in ons land en binnen hun vakgebied snel eigen.
Hoe? Met een buddy-netwerk van kandidaten en professionals actief binnen hetzelfde werkveld over het hele land. De tijdsinvestering voor professionals is in samenspraak en afhankelijk van de noden en beschikbaarheid van de deelnemers in kwestie. Dat varieert tussen enkele uurtjes per maand tot meerdere dagen per week.
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Contactez-nous
Dokters van de wereld
Doe een gift: BE26 0000 0000 2929
Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be
BTW: BE 0460.162.753