Mensen in noodsituaties

Humanitaire noodhulp in Syrië

Syrië

Context

Warrom dit project

 

Sinds het startschot van de oorlog in Syrië in 2011 werd het conflict alleen maar gewelddadiger en complexer terwijl een politieke oplossing uitblijft. Of hoe een ‘intern’ conflict uitmondde tot de grootste humanitaire ramp sinds de Tweede Wereldoorlog. Het hele land ligt intussen in puin. De bevolking wordt heen en weer geslingerd in een surreëel kruidvat waarin overheidstroepen, gewapende oppositie, hun respectievelijke bondgenoten en extremistische fracties als IS elkaar en de bevolking voortdurend bestoken. Duizenden mensen lieten het leven en miljoenen Syriërs sloegen op de vlucht voor aanhoudend geweld, bombardementen en mensenrechtenschendingen.

De humanitaire situatie blijft uiterst precair in het hele land, voornamelijk in het noorden waar ontheemden het land proberen te ontvluchten. De hele bevolking kreunt onder een schrijnend tekort aan water en voedsel en heeft amper toegang tot medische faciliteiten. Ook onderdak, sanitair en andere voorzieningen zijn in erbarmelijke staat.

71 ans
gemiddelde levensverwachting
81 jaar in België
0,536
menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
155
plaats op de wereldranglijst
van de 188 landen
Een man draagt een gewond kind aan een infuus in zijn armen langs een huis dat in puin ligt. Een vrouw volgt hen op de voet met een bakster.

Acties

Wat doen we

Hulp aan intern ontheemde mensen

 

Sinds oktober 2012 werkt de Dokters van de Wereld samen met Syrische verpleegkundigen en artsen in het binnenland. Doelstelling: primaire-, seksuele- en reproductieve zorg bieden aan Syriërs in een kamp rond het dorp Idlib, aan de grens met Turkije.

We bieden ook ondersteuning aan lokale partners in Syrië. Zo zorgen 21 gezondheidscentra en verscheidene mobiele teams van Dokters van de Wereld voor versterking in de provincies Idlib, Aleppo en Dera.

Door het aanhoudend conflict zijn geneesmiddelen en medische apparatuur zeer schaars geworden en ligt de overheidsfinanciering van gezondheidsstructuren in het hele land stil. Onze organisatie helpt tien lokale partners en afzonderlijke gezondheidswerkers om ervoor te zorgen dat ze de continuiteit van hun diensten kunnen blijven garanderen.

Dokters van de Wereld blijft daarnaast paraat staan om noodteams te mobiliseren die een antwoord kunnen bieden aan snel veranderende omstandigheden op het terrein.

hulp aan oorlogsslachtoffers

 

Dokters van de Wereld ondersteunt ook postoperatieve zorgcentra aan beide zijden van de Turks-Syrische grens en in Sarmada (Syrië). Ernstig gewonde slachtoffers van het gewapend conflict worden er na een levensreddende noodoperatie verder opgevolgd. Dokters van de Wereld draagt ook kwaliteit van zorg hoog in het vaandel. Daar zorgen we samen met lokale partners voor via bijscholingen voor gezondheidsmedewerkers rond conflictspecifieke zorg, zoals oorlogsblessures, verminking en trauma.

Help mee

Geef mee

Doe een gift en help mee levens redden in Syrië

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

TVA: BE 0460.162.753