Bedankt!

Laten we ons in dit nieuwe jaar samen verder inzetten voor de meest kwetsbaren

Beste wensen voor 2025!
 
't Boeit ons niet

Rapport 12-12: twee jaar hulpacties in Oekraïne

Het consortium 12-12 kwam na de invasie in Oekraïne in februari 2022 meteen in actie: samen met het Belgische Rode Kruis, Caritas International, Handicap International, Oxfam België, Plan International België, UNICEF België en Dokters van de Wereld ging een grootschalige fondsenwervingscampagne van start. Twee jaar na de campagne wordt de balans opgemaakt.

De Russische inval in Oekraïne ontwrichtte de hele samenleving. De grondgevechten in het oosten en zuiden en de luchtaanvallen overal in het land zorgden voor vele slachtoffers, uitgebreide vernielingen en grote vluchtelingenstromen. De economie, de publieke dienstverlening en activiteiten van het maatschappelijk middenveld stortten grotendeels in elkaar.

Minder dan een week na de Russische invasie in Oekraïne startte het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties (Consortium 12-12) een grootschalige fondsenwervingscampagne waarbij de Belgische burgers gevraagd werd om steun. Niet veel later waren de eerste teams ter plaatse om hulp te verlenen in Oekraïne zelf, maar ook in buurlanden Moldavië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slovakije.

Het eindrapport ‘Oekraïne 12-12’ maakt een balans op. De oproep voor donaties werd afgesloten in december 2022 en haalde meer dan €30 miljoen op. Dit indrukwekkende bedrag werd ingezet om de Oekraïense vluchtelingen en achterblijvers in het land te helpen met onderdak, drinkwater en voedsel, gezondheidszorg en psychosociale steun.

Dokters van de Wereld

Dokters van de Wereld was op het moment van de eerste aanvallen al 7 jaar actief in het land. Die hulpverlening werd na februari 2022 sterk uitgebreid. De oorlog had hospitalen vernietigd en bevoorrading onmogelijk gemaakt. Medische faciliteiten in de getroffen regio’s werden zo buiten werking gesteld. Dokters van de Wereld zette medische konvooien op om een netwerk van honderden zorgfaciliteiten en opvangcentra aan de frontlijn te voorzien van medische apparatuur, medicatie en voorraden.

De gevechten hadden ook medisch personeel op de vlucht gejaagd, waardoor ziekenhuizen en andere medische infrastructuur gesloten werden of hun werking moesten opschorten. Zo werd het zeer moeilijk, zeker voor mensen die voorheen al niet erg mobiel waren, om medische hulp te vinden. Dokters van de Wereld stuurde 26 mobiele teams naar hotspots om de achtergebleven bewoners medische hulp te verlenen.

Studies tonen aan dat in oorlogssituaties zeker een derde van de getroffenen mentale problemen ontwikkelt zoals depressies, angststoornissen of posttraumatische stressstoornissen. Bovendien valt de zorg voor mensen met psychische aandoeningen stil, met mogelijk zware negatieve gevolgen voor patiënten die lijden aan bv. dwangstoornissen of schizofrenie. Dokters van de Wereld startte mentale hulpverleningsprogramma’s op verschillende hotspots om de grootste noden te lenigen.

De actie van 12-12 in cijfers:

  • 262 terreinmedewerkers; 26 mobiele medische teams; 12 oblasts (administratieve regio’s) gedekt
  • 307 ondersteunde gezondheidsinstellingen; 217 opvangcentra, HUBs of sociale centra ondersteund
  • 131.914 psychomedische consultaties; 92.093 patiënten

Lees het volledige rapport hier

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753