We geven niets om hun uiterlijk.
Noch om hun religie of etniciteit.
Noch om wie burger is of rebel.
Het enige dat voor ons telt is hun gezondheid.
Mpox in de DRC: De epidemie blijft gevaarlijk, Dokters van de Wereld blijft gemobiliseerd
Begin januari werd het eerste geval van de recente Mpox-epidemie in de DRC gemeld. Tien maanden later blijft het dodelijke virus slachtoffers maken. Wekelijks raken 700 mensen besmet, terwijl dit aantal aan het begin van het jaar nog 81 bedroeg. In totaal zijn er 12.124 Mpox-gevallen. De ziekte blijft zich verspreiden, ook al haalt ze niet langer de internationale krantenkoppen. Dokters van de Wereld zet zijn interventie voort om de zorg en preventie te verbeteren.
De opleiding van medisch personeel staat voor Dokters van de Wereld centraal in de interventie tegen Mpox. Dankzij financiering van het Centre de Crise et de Soutien (CDCS) van de Franse ambassade heeft Dokters van de Wereld 66 leden van het medisch personeel opgeleid voor het opsporen en behandelen van gevallen, inclusief psychologische zorg.
"Dokters van de Wereld heeft ons opgeleid zodat we deze ziekte kunnen herkennen: de klinische symptomen, de verspreidingswijzen, de complicaties en hoe we ze kunnen voorkomen. We zijn nu uitgerust en begrijpen dat we eerst onszelf en anderen moeten beschermen," zegt Jean-Claude Ziluga Mudumbi, verpleegkundige.
Inzetten op de gemeenschap
Dokters van de Wereld heeft ook 100 nieuwe voorlichters en 20 leiders uit de gemeenschap getraind in communicatie over de ziekte. Via deze sleutelfiguren worden hele gemeenschappen gemobiliseerd voor de strijd tegen Mpox. In totaal zijn meer dan 70.000 mensen gesensibiliseerd.*
"Onze rol is om de gemeenschap te wijzen op de risico’s en hoe deze te vermijden. Om Mpox te bestrijden, leggen we de symptomen uit, de oorsprong, hoe het te vermijden op gemeenschapsniveau, en hoe erover te berichten aan de gemeenschap. We moeten de mensen duidelijk maken dat het de klinische professionals zijn die moeten bepalen of het een geval van Mpox of een andere pathologie betreft." François Gali Ngengele, gemeenschapscoördinator.
Van dier op mens
Net als Ebola en Covid-19 is Mpox een zoönose, een ziekte die van dieren op mensen overdraagbaar is. Intrahumane overdracht van het virus gebeurt via nauw contact, zoals aanraking, kussen of seksuele omgang. Dokters van de Wereld is betrokken bij het One Health-programma, dat een verband legt tussen dierlijke, menselijke en milieugezondheid. Daarom zijn er 20 dierenartsen onder de 66 leden van het medisch personeel die opgeleid werden in Katana.
François Gali Ngengele, gemeenschapscoördinator: "We hebben gemerkt dat het hoge gezondheidsrisico wordt veroorzaakt door de zwakke samenwerking tussen de drie aspecten van gezondheid: dierlijk, menselijk en milieugerelateerd. Daarom spreken we van ÉÉN GEZONDHEID of EENHEID VAN GEZONDHEID om het hoofd te bieden aan wat mens, dier en milieu aanvalt."
Bedden, tenten en beschermingsmateriaal
Om de opvangcapaciteit van de Mpox-behandelcentra in Katana, Lwiro en Kavumu te vergroten, heeft Dokters van de Wereld 60 ziekenhuisbedden, 60 matrassen, 100 dekens en 120 lakens, evenals twee tenten van 72 m² geleverd. Daarnaast is er ook materiaal voor infectiepreventie en -controle naar de gezondheidscentra gebracht: 1.500 stukken zeep van 100 g, 40.000 paar handschoenen, 2.000 wegwerpschorten, 225 kg chloorgranulaat, 70 vuilnisbakken, 30.000 beschermende maskers, 30 handwasvoorzieningen, 120 muskietennetten en 60 paar laarzen. Tenslotte worden sinds 4 oktober drie maaltijden per dag verstrekt voor de patiënten en hun begeleiders in het behandelcentrum van Katana.
Barry Mamadou Kaba, algemeen coördinator van Dokters van de Wereld in de DRC: "Onze teams hebben zich sinds het begin van de recente heropleving van de epidemie ingezet om deze te bestrijden en blijven dit doen. Zuid-Kivu, het epicentrum van de Mpox-epidemie, is een regio die we bijzonder goed kennen, aangezien Dokters van de Wereld daar al meer dan 10 jaar actief is!"
*Deze reeks trainingen volgt op andere sessies in de gezondheidszone van Kamituga, het epicentrum van de Mpox-epidemie in Zuid-Kivu, tussen april en medio juli 2024. Daar zijn 65 gemeenschapsvoorlichters en 13 voorzitters van gezondheidscomités opgeleid. Bovendien zijn 350 sekswerkers bewust gemaakt.
Aller plus loin
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Contactez-nous
Dokters van de wereld
Doe een gift: BE26 0000 0000 2929
Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be
BTW: BE 0460.162.753