Mali
Mensen in noodsituaties
Mali: de humanitaire totaalcrisis die de wereld is vergeten
Federico Dessi, directeur van Dokters van de Wereld België, is net terug van een week op missie in Mali. Hij is beschikbaar voor interviews over de vergeten humanitaire crisis in Mali.
6,4 miljoen of bijna 1 op de 3 mensen in Mali hebben humanitaire hulp nodig. In het midden en het noorden van het land worden duizenden mensen gedwongen te vluchten voor rebellengroepen en Malinese strijdkrachten. Hierbij gaat het vooral over vrouwen en kinderen uit Timboektoe, Kidal, Menaka en Gao.
Eind 2024 overschreed het aantal intern ontheemden de grens van 378.000 personen. Bovendien is het aantal vluchtelingen uit andere West-Afrikaanse landen en teruggekeerde Malinese burgers met 115% toegenomen. Dit komt neer op 191.000 mensen.
"De mensen die onze teams zien in de regio's Gao en Menaka hebben nood aan gezondheidszorg, drinkbaar water, voedsel, onderdak en bescherming. In sommige gebieden zoals Menaka kunnen onze medische teams zich niet meer dan 5 km buiten de stad verplaatsen: er is een te groot risico op kidnappings, ontvoeringen en geweld door gewapende groepen. We blijven actief via partners, maar de bevolking in die specifieke regio’s wordt steeds meer in de steek gelaten", waarschuwt Federico Dessi. “Omdat mannen bedreigd worden met gedwongen rekrutering, moeten ze vluchten en vrouwen en kinderen onbeschermd achterlaten.”
Naast de chronische onveiligheid en moeilijkheden bij het leveren van humanitaire hulp, ondergaat Mali nu al de volle impact van de klimaatverandering: In 2024 werden 450.000 mensen getroffen door grootschalige overstromingen en daarnaast wordt het land voortdurend bedreigd door droogte die duizenden mensen in een acute voedingscrisis kunnen storten”, voegt Federico Dessi toe. "Het is een rampzalige humanitaire situatie en een vergeten crisis", concludeert hij.
Onze actie in Mali
Dokters van de Wereld is actief in verschillende regio’s Mali: Menaka (met steun van USAID), Gao (met steun van ECHO) en Kita (met steun van het Belgische ministerie voor ontwikkelingssamenwerking).
In elk van deze regio’s doen we aan grootschalige eerste- en tweedelijnszorg , (onder)voedingszorg, preventie en hulp aan overlevers van seksueel geweld. De organisatie ondersteunt er de nog functionerende gezondheidsstructuren en zet mobiele medische teams in voor mensen in afgelegen of gevaarlijke gebieden.
Dankzij de steun van ECHO, biedt Dokters van de Wereld in Gao gezondheidszorg en ondervoedingszorg aan de lokale bevolking en de intern ontheemden. Dit vertaalt zich concreet in:
- het leveren van medische zorg, het toedienen van vaccins (waaronder tegen mazelen)
- de begeleiding van meer dan 3.200 bevallingen en het opzetten van mobiele klinieken;
- Screeningcampagnes voor ondervoeding bij kinderen jonger dan vijf jaar
- het behandelen van acute en ernstige ondervoeding binnen deze groep;
- het opsporen van slachtoffers van gendergerelateerd geweld en het bieden van medische en psychologische zorg, onder andere via het unieke ‘one stop’-project, een centraal loket waar overlevenden terrecht kunnen voor holistische zorg na seksueel geweld.
- het aanleggen van een contingentievoorraad, die van onschatbare waarde bleek tijdens de zware overstromingen van 2024.
Ook in Kita en Gao ondersteunt Dokters van de Wereld dankzij de hulp van de Belgische ontwikkelingssamenwerking het "One stop center" : een loket waar slachtoffers van gender gerelateerd geweld terecht kunnen voor zowel medische, psychosociale en juridische hulp.
Bovendien bezoeken onze 9 mobiele teams mensen die te ver van gezondheidscentra of in kampen voor ontheemden wonen.
In 2023 organiseerde Dokters van de Wereld opsporingscampagnes voor ondervoeding, tuberculose, malaria en HIV/AIDS. In totaal voerde Dokters van de Wereld in 2024 meer dan een half miljoen consultaties uit.
Foto © Seyba Keita
Bezoek van Federico Dessi aan Mali
Federico Dessi reisde naar Bamako en Gao in Mali. Hij bezocht een door Dokters van de Wereld ondersteund zorgcentrum, het 'One Stop Center en het referentiegezondheidscentrum van de stad Gao.
Hij is beschikbaar om verschillende onderwerpen met betrekking tot de humanitaire crisis in Mali te bespreken:
- Moeilijkheid bij de levering van humanitaire hulp (als gevolg van onveiligheid maar ook door culturele en andere redenen)
- Onveiligheid en bevolkingsverplaatsingen
- Circulaire migratiestromen in Mali
- Klimaatverandering en impact op de bevolking
- Behoeften van de Malinese bevolking en in het bijzonder van ontheemden
- Onze interventie als medisch-humanitaire NGO ter plaatse
Perscontact
Elise Cartuyvels 0491 53 54 93
Aller plus loin
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Contact
Dokters van de wereld
Doe een gift: BE26 0000 0000 2929
Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be
BTW: BE 0460.162.753