Mali
Kinderen in kwetsbare situaties

Dokters van de Wereld schort activiteiten in Mali op na Hold-Up

De medische hulporganisatie Dokters van de Wereld wordt gedwongen haar projecten in Menaka, Noord-Mali op te schorten.

Aanleiding is een gewelddadige inval van 7 gewapende mannen in de kantoren van de organisatie in de nacht van donderdag op vrijdag. “De groeiende onveiligheid in het land heeft steeds meer impact op het werk van de humanitaire spelers in de regio en dwingt ons ertoe onze activiteiten voorlopig stop te zetten,” verklaart Pierre Verbeeren, Algemeen Directeur van Dokters van de Wereld.

Naast de diefstal van materiaal, stelt de organisatie zich vragen bij het ernstig vandalisme dat plaatsvond tijdens de inval. "Het ziet ernaar uit dat er doelbewust schade werd aangebracht door groeperingen die de aanwezigheid van Dokters van de Wereld in de regio liever niet meer zien", vervolgt Verbeeren.

De teams van Dokters van de Wereld zijn in shock: tijdens de inval werden twee werknemers vastgebonden en werd één van hen lichamelijk toegetakeld.

De groeiende onveiligheid in de regio noopt de organisatie ertoe de activiteiten stop te zetten. Binnen dat kader klaagt Dokters van de Wereld het aanhoudend geweld aan tegen onschuldige burgers, waaronder ook vrouwen, senioren en zelfs kinderen.

De NGO is verontrust over het stijgend geweld tegen humanitaire medewerkers en spelers in de regio. Steeds vaker vinden de aanvallen plaats binnen de humanitaire ruimte. Zonder een humanitaire corridor wordt het werk van de hulpverleners erg bemoeilijkt. Dokters van de Wereld vraagt de autoriteiten om die veiligheid te garanderen.

Dokters van de Wereld was de enige medische organisatie actief in de regio van Menaka sinds 2011. Het stopzetten van de activiteiten zal directe gevolgen hebben voor meer dan 70.000 mensen en 15.000 kinderen in de regio. De organisatie hoopt de activiteiten te kunnen hervatten zodra de veiligheidscontext het opnieuw toelaat.

In 2012 raakte Noord-Mali verzand in een humanitaire crisis. Elk jaar wordt de onveiligheid groter. Eind mei 2018 stond de teller van het aantal incidenten gericht op humanitaire medewerkers al even hoog als het aantal incidenten over gans 2017. Op de lijst van onveiligste landen voor humanitaire organisaties staat Mali op nummer 2.

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

TVA: BE 0460.162.753