Bedankt!

Laten we ons in dit nieuwe jaar samen verder inzetten voor de meest kwetsbaren

Beste wensen voor 2025!
 
't Boeit ons niet

Dokters van de Wereld en de integratie van de One Health-benadering: inzet voor gezondheid van mens, dier en omgeving

In 2021 heeft Dokters van de Wereld de One Health-benadering een van haar prioritaire thema’s gemaakt. Dit weerspiegelt een groeiende erkenning van de verbondenheid tussen de gezondheid van mensen, dieren en hun ecosystemen. One Health wil een “geïntegreerde en eenduidige aanpak bieden die erop gericht is om de gezondheid van mens, dier en ecosysteem duurzaam in balans te brengen en te optimaliseren, met daarbij de erkenning dat ze onderling verbonden en afhankelijk zijn.”

Een inzet vertaald in concrete acties: drie innovatieve projecten

Sinds 2022 voert Dokters van de Wereld drie projecten uit die op deze benadering zijn gebaseerd:

In de Democratische Republiek Congo (DRC) en Niger, in samenwerking met Dierenartsen Zonder Grenzen: twee projecten voor gemeenschapsweerbaarheid in Zuid-Kivu (DRC) en in het district Aderbissinat (Niger), gefinancierd door de Directie-generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD), gericht op het versterken van de capaciteit van lokale gemeenschappen om beter om te gaan met gezondheids- en milieurisico's in een kwetsbare context.

Het RESTOREID-project in het reservaat van Yangambi (DRC), dat de impact van biodiversiteitsherstel op de preventie van de overdracht van infectieziekten onderzoekt.

Biodiversiteit en gezondheid: duidelijke verbindingen, oplossingen om op te bouwen

De deelname van Dokters van de Wereld aan internationale evenementen, zoals de COP16 in Cali, getuigt van onze inzet voor het integreren van deze benadering. Tijdens deze conferentie werd de One Health-aanpak erkend als essentieel om de verbinding tussen het verlies van biodiversiteit en de risico's voor de menselijke en dierlijke gezondheid te benadrukken.

In dezelfde geest nam Dokters van de Wereld ook deel aan de conferentie Health Systems Research 2024 in Nagasaki, Japan. Het thema, 'Het bouwen van rechtvaardige en duurzame gezondheidszorgsystemen: mensen centraal stellen en de planeet beschermen', bood de mogelijkheid om de raakvlakken tussen volksgezondheid en milieubehoud te verkennen. Dit was een belangrijke gelegenheid om ervaringen te delen en de erkenning van het kritieke verband tussen biodiversiteit en gezondheid te versterken.

Ondanks deze vooruitgang, blijven de oplossingen echter weinig onderzocht, met beperkte gegevens om met zekerheid de impact van herstel op de gezondheid aan te tonen.

Het type herstel, de interacties met lokale gemeenschappen, de beheersing van ziektevectoren of de afstand tot herstelgebieden beïnvloeden zowel de voordelen als de risico's. Deze kwesties onderstrepen de noodzaak om deze dynamieken beter te begrijpen en te begeleiden om hun effecten op de menselijke gezondheid en het milieu te optimaliseren.

PROJECT RESTOREID: Een gezonde omgeving voor een veerkrachtigere toekomst

In het kader van dit project speelt Dokters van de Wereld een sleutelrol binnen een consortium van academische actoren. Dit project streeft naar:

  • Het onderzoeken van de impact van biodiversiteitsherstel op de preventie van het overdragen van infectieziekten. 
  • Het begrijpen van de sociaaleconomische drijfveren gerelateerd aan deze ecologische veranderingen. 
  • Het bestuderen van de percepties van lokale gemeenschappen over herstelprojecten, hun eigenaarschap en hun bijdrage aan duurzame oplossingen. 

Met deze innovatieve aanpak bevestigt Dokters van de Wereld zijn wil om de noodzakelijke wetenschappelijke en sociale fundamenten te versterken zodat biodiversiteit een concreet middel kan zijn voor gezondheidsbescherming. Via RESTOREID en andere verbintenissen draagt Dokters van de Wereld bij aan het bouwen van wereldwijde, duurzame en inclusieve oplossingen voor de bescherming van zowel kwetsbare bevolkingsgroepen, dieren als hun omgeving.

Een sfeerbeeld vanop het terrein

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753