't Boeit ons niet

We geven niets om hun uiterlijk.

Noch om hun religie of etniciteit.

Noch om wie burger is of rebel.

Het enige dat voor ons telt is hun gezondheid.


WAT TELT VOOR U?

Democratische Republiek Congo: vrouwen steeds vaker slachtoffer van geweld. #NoExcuse

Ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, op 25 november, steunt Dokters van de Wereld de campagne #NoExcuse, gelanceerd door de Verenigde Naties. Dit is een kans om de urgentie te benadrukken van de strijd tegen geweld tegen vrouwen, met name in de Democratische Republiek Congo.

Op deze 25e november, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen, steunt Dokters van de Wereld de campagne #NoExcuse van de Verenigde Naties. Wereldwijd hebben 736 miljoen vrouwen minstens één keer seksueel en/of fysiek geweld ondergaan (bijna één op de drie vrouwen)[1]. En 70% van de vrouwen in conflictsituaties (oorlog, humanitaire crisis, enz.) wordt geconfronteerd met gendergerelateerd geweld.

In de Democratische Republiek Congo is gendergerelateerd geweld alomtegenwoordig

Dokters van de Wereld zet zich in om dit geweld in haar interventielanden te bestrijden, en in het bijzonder in de Democratische Republiek Congo. Vroege en gedwongen huwelijken, ontvoeringen, ongewenste zwangerschappen als gevolg van seksueel misbruik: in de Democratische Republiek Congo, en met name in Kivu, is gendergerelateerd geweld overal.

89% van de slachtoffers zijn vrouwen

Bovendien is in Zuid-Kivu het gendergerelateerd geweld, dat al verontrustend was in 2023, verder toegenomen in 2024, in een context van toenemende onveiligheid (toegenomen bewegingen van mensen die het Noord-Kivu ontvluchten als gevolg van gewapende conflicten, wreedheden door gewapende groepen tegen burgers, enz.). "Dit kan betekenen dat het aantal gevallen is geëxplodeerd, of dat slachtoffers meer hun verhaal delen. Van de 61.000 overlevenden van dit geweld die wij hebben ontmoet, is 89% vrouw, en 40% is kind. De situatie blijft alarmerend", legt Barry Mamadou Kaba, algemeen coördinator van Dokters van de Wereld in de DRC, uit.

Bewustmaken, voorkomen, genezen

Sinds 2015 draagt Dokters van de Wereld bij aan het uitroeien van dit geweld tegen vrouwen. De organisatie is actief in de gebieden Kalehe, Mwenga, Fizi, Uvira en in de stad Bukavu. De organisatie voert er gemeenschapsgerichte preventieactiviteiten uit (identificatie van slachtoffers, doorverwijzing naar passende diensten, enz.), biedt medische en psychologische zorg (identificatie van fysieke en psychologische trauma's en psychosociale ondersteuning), bevordert de professionele re-integratie van slachtoffers en verwijst hen door voor juridisch advies. De organisatie voert ook belangenbehartigingsacties uit.

“Er is nog hoop”

"Vandaag, in Zuid-Kivu zien we echter een vooruitgang, hoewel de situatie zeer problematisch blijft: mensen praten, getuigen, klagen aan. Het spreken wordt vrijer. En als er een vervolging is, moet deze resulteren in een uitkomst. Dit is een positieve ontwikkeling, bereikt in samenwerking met de gemeenschappen, nationale en internationale organisaties. Er is nog hoop", concludeert Barry Mamadou Kaba.

In 2023-2024 heeft Dokters van de Wereld in de DRC:

  • Meer dan 80.000 mensen bewust gemaakt van het thema gendergerelateerd geweld
  • 1118 patiënten medisch behandeld (waarvan 85% vrouwen)
  • 285 mensen begeleid bij hun sociaal-professionele re-integratie
  • Psychologische opvolging verzorgd voor 743 mensen

 

Getuigenis

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753