België
Noodsituaties en crisissen

De Brusselse autoriteiten verjagen kwetsbare mensen die de staat zelf de straat heeft opgeduwd

Op 21 maart 2025 gaf de burgemeester van Brussel opdracht aan de Brusselse politie om een kamp langs de Humanitaire Hub te ontruimen. Tussen de 15 à 20 mensen werden verdreven en zagen hun persoonlijke bezittingen vernietigd. In een context waarin de opvang volledig verzadigd is, veroordelen  de leden van de Humanitaire Hub deze kortzichtige operatie en vragen de autoriteiten – ongeacht hun machtsniveau – om zich te houden aan de wetten en een eind te maken aan het opvangtekort voor asielzoekers. 

Wegjagen zonder waarschuwing en zonder alternatief

Op 21 maart 2025, omstreeks 15 uur, arriveerden een politiewagen,  drie busjes van de INT-cel en 18 agenten van de Brusselse politie bij het Humanitaire Hub. Op bevel van de burgemeester werden de mensen, tenten en persoonlijke bezittingen ter plekke weggejaagd en vernietigd, zogenaamd om de vorming van een tentenkamp in de publieke ruimte te voorkomen. 

Geconfronteerd met de duidelijke onevenredigheid van de ingezette middelen en de medewerking van de ter plaatse aanwezige personen, trok een deel van de ordediensten zich om 15.30 uur al terug. Het resterende team vertrok om 16.00 uur, maar kondigde aan dat zij binnen een uur zouden terugkeren met een vuilniswagen om alle resterende bezittingen weg te gooien. De gemeentelijke vuilniswagen arriveerde uiteindelijk om 16.30 uur.

In minder dan een uur moest het team van het Hub aan een manier zoeken om de bezittingen veilig te stellen van de mensen die op dat moment afwezig waren. Rond 17.30 uur was de operatie afgelopen en liet men de verdreven personen achter zonder onderdak of tent. 

Het "nul-kampbeleid", het enige ingezette beleid tot op heden 

Deze politie-interventie illustreert hoe ‘onzichtbaar maken’ van armoede niets oplost: : het verdrijven van personen en het weggooien van hun  bezittingen duwt mensen alleen maar in nog grotere armoede en precariteit. 

 Bovendien speelt dit incident zich af in een context waarbij  het falend opvangbeleid door Fedasil intussen officieel beleid is geworden:  al 3 jaar weigert de Belgische staat   voor opvang te zorgen voor wie internationale bescherming aanvraagt in ons land.  Hierdoor schendt ons land al 3 jaar haar eigen wetten en negeert ze de intussen duizenden rechterlijke veroordelingen voor dit wanbeleid.  Het ‘doorsluizen’ naar de andere Brusselse daklozencentra is evenmin een optie:  ook die opvang zit tsjokvol en is bovendien ongeschikt voor verzoekers van internationale bescherming. 

Rest: het wegjagen van mensen die de staat zelf de straat heeft opgestuurd en het gebruiken van die beelden in ontradingscampagnes

De Humanitaire Hub veroordeelt sterk het beleid dat mensen dwingt op straat te slapen uit gebrek aan alternatieven. Niemand slaapt uit vrije keuze buiten: deze armoede is het directe resultaat van autoriteiten die de wettelijke verplichtingen aan de laars lappen.  

Wij eisen dat de autoriteiten onmiddellijk een einde maken aan het falend opvangbeleid voor pas aangekomen mensen die op zoek zijn naar internationale bescherming. Wij vragen om structurele opvang en de onmiddellijke opschorting van elke ontruiming die niet vergezeld wordt van concrete en duurzame huisvestingsoplossingen.

 

Ondertekenaars

De leden van het consortium Humanitaire hub

Perscontacten


Foto's © Astrid Bimson

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contact

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753