NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

België
Mensen aan de rand van de samenleving

9 maanden COVID-19 vanuit de ogen van onze vrijwilligers & patiëntent - Overzicht 2020

Hoe je tegen een dodelijk virus beschermen als je geen huis en geld hebt voor maskers of desinfectiegel? Hoe aan zorg raken als je al jaren met zorgweigering geconfronteerd wordt omdat je geen papieren, mutualiteit of adres hebt? Hoe voldoen aan social distancing als je opeengepakt zit in een gesatureerde daklozenopvang?

 

Toen de epidemie losbarstte stond Dokters van de Wereld voor een gigantische uitdaging: hoe de mensen beschermen die elke dag met deze vragen worstelen? Op ons hoofdkwartier in Brussel kregen we meteen vanuit alle hoeken van het land één boodschap: “wij blijven er staan voor onze patiënten en niemand houdt ons tegen”.

Het relaas van deze ongeziene solidariteitsgolf lees je hier. Vanuit de ogen van onze vrijwilligers & patiënten.

Een verhaal dat trouwens alleen mogelijk was dankzij jullie: kleine & grote donateurs, stichtingen, bedrijven en partners die ons achter de schermen onverwijld steunden. Ook jullie solidariteit was indrukwekkend en cruciaal.

Bedankt hiervoor.

8959
Medische consultaties
4680
Patiënten geholpen in onze kabinetten
983
Mensen die we tijdens onze rondes hebben ontmoet
3808
Mensen kwamen langs op onze medibus
2500
Kwetsbare mensen getest op COVID-19
36160
COVID-kits uitgedeeld
Bénéficiaire accoudé à une rembarde

“Ik heb zwakke longen en hartproblemen en ik besef maar al te goed dat ik dus beter geen corona krijg. In andere daklozencentra word je ‘s morgens met je kop koffie op straat gezet. Hier kunnen we echt wonen. Ik heb geluk om hier te mogen zitten. Een hele dag rondsjouwen op straat met een rugzak van dertig kilo, dat is geen leven. En al zeker niet als er een pandemie door de straten raast.”

Sterreke, één van de patiënten van de Herstelopvang

Wij blijven er staan voor onze patiënten en niemand houdt ons tegen.

Onze kustantennes

 

VLAANDEREN: ONZE KUSTANTENNES

Onze antenneposten aan de kust en in Wallonië bleven ook tijdens de pandemie open voor mensen in armoede, daklozen & migranten.

Bénéficiaire

“Volgens de dokter laat ik best een echo nemen, maar ik wil niet naar het ziekenhuis. Corona opscharrelen is het laatste wat ik wil. Ik heb ook een chronisch slaaptekort door de pijn en de stress. Ik zit al zeven maanden zonder werk. Corona heeft veel stuk gemaakt, je geraakt gewoon niet aan de bak. Maandag komt er hopelijk een nieuwe jobopportuniteit.”

Mich, patiënt op onze antennepost in Oostende

Volontaire

“De coronacrisis was een echte ramp. We moesten het inloopcentrum sluiten en dat is schrijnend voor mensen aan de rand van onze samenleving. De mikmak van personen die hier komt, is niet alleen uitgeput, ziek en kwetsbaar, maar vaak ook erg eenzaam. Dat er geen plek meer was voor een babbel of om op kracht te komen met koffie, boterham en soep was onmenselijk.”

Johan, Begeleider Inloopcentrum Oostende waar Dokters van de Wereld wekelijks consultaties houdt.

Daklozenopvang in Bergen

Médecin et bénéficiaire

VOETBALSTADION WORDT DAKLOZENOPVANG IN BERGEN

 

Tijdens de eerste golf werd in Bergen een voetbalstadion omgebouwd tot daklozenopvang. Dokters van de Wereld verleende er doorlopend medische & psychosociale zorg. Ook in Brussel & Antwerpen trokken mobiele teams aan één stuk door naar de verschillende noodopvangcentra voor daklozen.

Consultation

“De COVID-19-crisis zorgde ervoor dat de dunne draad die de mensen hadden met de gezondheidszorg helemaal werd doorgeknipt. Ze werden uit hun huis of kraakpand gezet, konden zich niet meer verplaatsen, niets meer bijverdienen. Deze plek en onze consultaties vult deze leemte.”

Robin, arts voor Dokters van de Wereld in Bergen

Dagcentrum

Cuisine centre de jour

OPENING VAN EEN DAGCENTRUM VOOR DAKLOZEN

 

Toen alle diensten voor daklozen in Brussel door de lockdown voor een groot stuk wegvielen, besloot Dokters van de Wereld een dagcentrum te openen met maaltijden, douches en een siëstaruimte. Van april tot juli kwamen elke dag 150 mensen langs. In totaal bereidden onze vrijwilligers 6000 maaltijden, kwamen 3000 mensen langs voor een douche en maakten 1500 mensen gebruik van onze siëstaruimte.

Chaussures dépareillées

“Ik werk 45 uur per week en huur een klein kamertje voor 400 euro. Ik heb geen warm water maar ik heb 5 jaar op straat geleefd dus ik kan wel tegen een stootje. Het virus heeft mijn leven moeilijk gemaakt. Normaal neem ik een warme douche in het publieke zwembad. Maar alles is dicht. Daarom kom ik in het dagcentrum van Dokters van de Wereld om me te wassen, een dutje te doen en iets te eten. Ik leerde Dokters van de Wereld kennen op de Medibus. Sinds mijn hartoperatie volgen ze me intussen al vijf jaar lang op.”

Antonio, 59 jaar, vaste bezoeker van het dagcentrum.

Medibus

Bénéficiaire attendant à côté du Médibus

DE MOBIELE ZORGBUS, HET MOBIELE HART VAN DE ZIEKE ONDERBUIK IN DE STAD

 

De Medibus van Dokters van de Wereld vormde tijdens de pandemie het mobiele medische hart voor de zieke onderbuik van onze hoofdstad. Toen de pandemie uitbarstte, voegden we nieuwe locaties toe, versterkten we onze teams met artsen en deelden we beschermingsmateriaal uit. 50 personen per consultatieavond waren geen uitzondering.

“De Medibus, dinsdagavond, Zuidstation. Er is een Belgische man die in een psychiatrische afdeling van de gevangenis van Vorst heeft gezeten en op zoek is naar gerechtigheid. Jennifer, een jonge vrouw met indringende ogen, een opgezwollen buik en een gezicht getekend door drank en drugs, trekt met haar vriend Luc een rolkoffertje vol Carapils achter zich aan. De meesten leefden al op straat, hadden het al moeilijk of kwamen net rond. Door de onverwachte pandemie zakken ze dieper. In de straten van Brussel klinkt hun noodkreet zelden luid genoeg.”

Kasper Goethals, journalist op reportage met Dokters van de Wereld in de Medibus

Volontaire et bénéficiaire

“Heel wat daklozen die ik vanavond zag aan het Zuidstation waren bang omdat ze symptomen hadden. Sommigen moesten hoesten, hadden problemen aan de luchtwegen of voelden zich koortsachtig. Onze verpleegkundigen checkten elk van de daklozen op symptomen en namen systematisch hun koorts. In totaal zagen we vanavond een aantal daklozen waarvan de verpleegkundigen vermoedden dat er misschien sprake was van COVID-19. In dat geval gaan we over tot actie en begeleiden we hen naar de quarantainecentra voor thuisloze mensen.”

Sarah, vrijwillig onthaalmedewerker van Dokters van de Wereld op de Medibus

Herstelopvang in Antwerpen

Infirmier et bénéficiaire

HERSTELOPVANG VOOR ZIEKE DAKLOZEN IN ANTWERPEN

 

Eind maart opende Dokters van de Wereld de deuren van de Herstelopvang voor verzwakte daklozen. Een plek waar daklozen met een chronische ziekte of psychiatrische problemen veilig kunnen verblijven tijdens de lockdown om te voorkomen dat ze besmet raken met het COVID-19 virus.

“Een van onze laatste nieuwe inwoners werd wekenlang van hot naar her gestuurd, midden in de lockdown doolde hij alleen rond op straat,moest drie keer opnieuw worden getest op corona door een fout en zat er dus helemaal door. Hij kwam hier binnen met zware zelfmoordgedachten. Samen hebben we hem kunnen stabiliseren en een plek voor hem gevonden in de psychiatrie. Voor hij vertrok, vertelde hij me met tranen in z’n ogen dat we hem erdoor hadden getrokken.”

Berten, verpleegkundige Dokters van de Wereld

Humanitaire Hub

Hub humanitaire

HUMANITAIRE HUB

 

De humanitaire hub is hét toevluchtsoord voor migranten onderweg in ons land. Voor hen was de epidemie, lockdown en avondklok een tegenslag die hen nog verder de clandestiniteit in duwde. Tijdens de COVID-19 crisis verhoogden we onze medische aanwezigheid, bouwden een triagetent voor COVID-19 screening en verwezen we vermoedelijke positieve gevallen door.

“Sinds de COVID-19 epidemie voerden we 3107 consultaties uit bij mannen, meisjes en minderjarige vluchtelingen onderweg in ons land.”

Milan Burban, Reception Manager van de Humanitaire Hub in Brussel

Zorgcentra

Onze zorgcentra in Brussel en Antwerpen

 

In onze vaste zorgcentra zien we doorheen het jaar het gros van onze patiënten. Hier geven we hen medische hulp, begeleiden we hen naar de tandarts of specialisten en helpen onze sociaal assistenten om onze patiënten opnieuw toegang te krijgen tot het zorgsysteem. Dat was tijdens de COVID-crisis niet anders.

Bénéficiaire se faisant vacciner

“Ik kom al jaren naar het zorgcentrum van Dokters van de Wereld. Zonder Dokters van de Wereld zou ik eerlijk gezegd niet weten wat ik zou moeten doen: mijn vraag tot medische zorg bij het OCMW werd geweigerd. Dokters van de Wereld zorgt ervoor dat mijn diabetes onder controle blijft. Zij betalen mijn medicatie en insuline en volgen mij al jaren medisch op. Vandaag laat ik een griepvaccinatie zetten omdat ik door mijn diabetes een risicopatiënt ben.”

Khaled, 55 jaar

Médecin et patient

“Na mijn pensioen ben ik hier als vrijwillig arts wekelijks komen werken in het vaste zorgcentrum van Dokters van de Wereld. Ik doe dit werk omdat het mijn vurige overtuiging is dat iedereen recht heeft op gezondheidszorg, onafhankelijk van hoeveel geld je hebt, je nationaliteit, huidskleur of administratieve status. Die overtuiging kan ik hier in de praktijk omzetten door mensen op een concrete manier te helpen. De voldoening die je hierdoor krijgt is onbetaalbaar”

Dokter Alain, vrijwillig arts

DOKTERS VAN DE WERELD TEST KWETSBARE MENSEN OP COVID-19 OP MEER DAN 50 LOCATIES

 

Tijdens de COVID-19 crisis werd Dokters van de Wereld door de Brusselse regering gevraagd om alle kwetsbare personen in Brussel te testen op COVID-19. Van 27 april tot en met 10 juni trokken teams met artsen & verpleegkundigen naar meer dan 50 locaties in Brussel om daklozen, Brusselaars in armoede, vluchtelingen en mensen zonder papieren te screenen op corona. In totaal testte Dokters van de Wereld op 6 weken tijd meer dan 2500 mensen. 4% van hen testte positief.

 

De brochure downloaden

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753